Quick Search:

Studiebeurs, bij lenen of niet?

Studiefinanciering is prettig voor elke voltijd student. Levend bij ouders of voor het eerst alleen – een beetje extra geld kan nooit kwaad. Natuurlijk gaat elke student er vanuit dat de studie wordt afgemaakt op tijd en dat er ook sprake is van maar één studie. De gedachte dat, mocht er geld worden geleend, dat altijd na de studie makkelijk terugbetaald kan gaan worden, is een gevaarlijke. Allerlei aspecten kunnen invloed uitoefenen op de keuzes gemaakt in deze tijd, en de consequenties, de financiële vooral, kunnen zwaarder wegen dan men dacht.

Met dit alles in het achterhoofd is het verstandig goed na te denken alvorens extra te lenen tijdens de studie tegenover een bijbaantje of een paar uren extra werken bij de huidige baan. Mocht de studie niet binnen de gestelde tijd afgemaakt zijn, bedenk dan, dat in het huidige systeem elke euro die wordt geleend vanaf dat moment terugbetaald moet worden.


Wanneer studieschuld terugbetalen

De terugbetalingperiode start gewoonlijk op 1 januari van het jaar ná het beëindigen van de studie, en gaat over in de aflosfase, precies 2 jaar na de startdatum van de terugbetalingperiode. Om het te illustreren met een voorbeeld: U heeft gestudeerd tot 30 juli 2010. Op 1 januari van 2011 start dus de terugbetalingperiode – maar u hoeft nog niet af te lossen voor 1 januari 2013. Aflossen mag overigens wel voor deze periode, maar hoeft dus nog niet. Het maandbedrag is afhankelijk van de hoogte van de schuld en van de opgebouwde rente tussen het moment van het begin van de studie tot het moment van afbetalen.

Niet afbetalen?

Dan komen de aanmaningen en de deurwaarder. Op zich geen goed idee, en dat kan voorkomen worden door gebruik te maken van regelingen zoals uitstel van afbetaling, of verlaging van het maandbedrag. Ga voor meer informatie naar http://www.ib-groep.nl/particulieren/studieschuld/maandbedrag_verlagen.asp .

De aflosfase van de lening duurt in principe 15 jaar, en kan in de tussentijd ook door middel van het aflossen van grotere bedragen worden verkleind. Denk maar aan het ontvangen van een erfenis bedrag of het maken van grote financiële sprongen binnen het gekozen beroep.


Meer informatie:

https://service.nibud.nl/studieleenwijzer/stap1.aspx

www.ib-groep.nl/particulieren/default.asp


Hobby vrije tijd en ontspanning
© 2010 Government of Saskatchewan. All rights reserved.